Etoile du Sud (EDS) | Congo

Al onze gezondheidscomités bestaan uit vrijwilligers die in de buurt wonen. Samen werken ze aan oplossingen voor hun problemen.

Etoile du Sud (EDS) is een ngo die een netwerk van gezondheidscomités in verschillende Congolese provincies omkadert. Deze comités organiseren de bevolking en doen aan gezondheidsopvoeding, preventie en de aanpak van gezondheidsproblemen in de leefomgeving in de wijken. Stap voor stap organiseert de bevolking zich om hun sociale verzuchtingen kenbaar te maken en aandacht op te eisen voor hun problemen.

Netwerk uitbreiden en verstevigen

Etoile du Sud is van start gegaan in 2004 in Masina, Kimbanseke, Ndjili... de dichtbevolkte gemeenten aan de rand van de hoofdstad Kinshasa. In 2008 werd via een partnerschap met de jongerenorganisatie Usahidizi een werking opgestart in Lubumbashi en in 2009 legde EDS contacten met de boerencoordinatie Codik in Noord en Zuid Kivu om daar van start te gaan. In beide provincies zijn antennes van EDS actief en in verschillende andere regio's zijn er regionale contactpersonen.

Organiseren en mobiliseren

EDS organiseert de bevolking om zelf actief te zijn rond gezondheidsproblemen en maatschappelijke problemen die een menswaardig bestaan in de weg staan. Gezondheidscomités organiseren de mensen volgens hun behoeften en kunnen. De jeugd is actief in sensibilisering via toneeltjes, "maman's" zorgen voor ondervoedingsprogramma's en voor properheid in de huishoudens, een brigade haalt elke week het huisvuil op enz.

 

http://etoiledusud-rdc.org/

16829 keer gelezen