Fiscaal attest

Schenk je in 2019 minstens € 40, dan krijg je van ons in 2020 een fiscaal attest

Maak je maandelijks een gift over aan Viva Salud, reken dan even het jaartotaal uit. Een kleine verhoging kan soms een aantrekkelijk belastingvoordeel opleveren. Vanaf € 40 per jaar krijg je van ons het attest. Je gift is dan voor 45 % aftrekbaar voor de personenbelasting. Het percentage is tegenwoordig voor alle inkomensklassen gelijk. Doe je af en toe een gift? Check ook dan het jaartotaal als je een fiscaal attest wilt ontvangen.


Rekenvoorbeelden: Geef je € 5 per maand, dan is het jaartotaal € 60. Je betaalt effectief maar   € 33 na een belastingaftrek van 45 %.


Doe een extra gift

Start een domiciliëring

Wie mag zo'n attest uitreiken en hoe werkt het?

Alleen erkende ngo’s zoals Viva Salud mogen aan hun schenkers een fiscaal attest uitreiken. Dat is een ’beloning’ voor jou als schenker omdat je bijdraagt aan ontwikkelingshulp. Je ontvangt het attest in het voorjaar. Het is een bewijs voor het recht op aftrek bij je belastingensaangifte.

Het jaartotaal van je gift zal normaal gezien al door de fiscus vooraf ingevuld zijn op je belastingaangifte. Je hoeft het papieren attest dat we je opsturen dus niet bij de aangifte te voegen. Het volstaat om dit thuis te bewaren als bewijsstuk.

Alleen giften

Om ondubbelzinning recht te hebben op een fiscaal attest is het belangrijk om in de mededeling van je storting duidelijk 'gift' te vermelden. Dan is het duidelijk dat het niet om een betaling gaat waarvoor we geen attest kunnen uitschrijven (betaling voor diensten of goederen, collecte,...).

Geldophalingen die je zelf hebt georganiseerd en waarvan je de totale som in één keer overschrijft, geven dus geen recht op een fiscaal attest.

14631 keer gelezen