Gabriela | Filippijnen

Een uitgestrekt netwerk en het groot aantal leden is de mobiliserende kracht van Gabriela.
Vrouwen helpen vrouwen

De actieve leden van Gabriela komen vaak uit de gemeenschap waar ze werken en leven. Zij luisteren naar de problemen van vrouwen uit hun buurt. Problemen van huiselijk geweld, alcoholverslaving, verlies van inkomen, gezondheidsproblemen zijn er een paar. Gabriela biedt niet meteen oplossingen voor al deze problemen maar zoekt samen naar manieren om die dingen het hoofd te bieden. De morele steun die vrouwen zo bij andere vrouwen ondervinden is een belangrijke factor.

 

Geweld tegen vrouwen een halt toeroepen

Omdat seksueel misbruik nog vaak voorkomt voert Gabriela hier al vele jaren campagne rond. Vrouwen weerbaarder maken, zorgen dat ze leren opkomen voor zichzelf. In elke gemeenschap heeft Gabriela een klein team van mensen die hierrond werken en ook ervaring hebben.

Consing getuigt

« De grootste verandering in onze wijk is er gekomen doordat we nu activiteiten op poten kunnen zetten die voor alle bewoners nuttig zijn. We zijn bijvoorbeeld bij de lokale overheid gaan aankloppen omdat ze werk zouden maken van ophaling van het huisvuil. We hebben ook een gemeenschappelijke tuin aangelegd waarin we groenten kweken en geneeskrachtige kruiden. Na de eerste oogst hadden we zo zelf extra opbrengsten voor onze gemeenschap. Met de kruiden hadden we meteen een middeltje voor de hoest van onze kinderen. Ook het geweld tegen vrouwen kon ter sprake worden gebracht (wat anders niet evident was). Door met slachtoffers te praten voelden ze zich gesteund en kregen ze opnieuw zelfvertrouwen. Voordat Gabriela hier actief was, was iedereen meer op zichzelf aangewezen en gebeurden zulke dingen niet. »

15536 keer gelezen