Geschiedenis

Viva Salud strijdt voor het recht op gezondheid en soevereine ontwikkeling in Palestina, de Filipijnen, Cuba, de DR Congo en elders in de wereld.

Sinds ons ontstaan zijn we sterk veranderd maar blijven we trouw aan de principes en idealen van de beginjaren.

De werking evolueerde van het uitsturen van gezondheidswerkers naar het ondersteunen van lokale partners maar we blijven trouw aan de principes en idealen van de pioniers.

Viva Salud ontstond als Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw (G3W) eind jaren 1980. Dokters van Geneeskunde voor het Volk trokken naar Libanon om in Palestijnse vluchtelingenkampen te werken. Na hun terugkeer richtten ze samen met enkele andere artsen G3W op. Daarbij hadden ze een dubbel doel voor ogen. Enerzijds wilden ze solidariteit uitbouwen met organisaties in het Zuiden die gezondheidszorg organiseren in dienst van het volk. Daarbij wilden ze Belgische gezondheidswerkers de kans geven zich concreet in te zetten voor de volkeren van de derde wereld. 

Sinds die start heeft het lot van het Palestijnse volk ons nooit meer losgelaten. Maar ook de samenwerking met Filippijnse gezondheidsorganisaties was zeer belangrijk voor de prille uitbouw van G3W. Die Community Based Health programs zetten in heel de archipel gezondheidsprogramma’s op waarin ze eenvoudige boeren en volksvrouwen en -mannen opleiden tot deskundige blote-voeten-dokters, die zelf de meest voorkomende aandoeningen kunnen behandelen. En door nauwe samenwerking met de sociale bewegingen in hun land, helpen ze de mensen om hun recht op gezondheid op te eisen tegenover de overheid.

Gedurende de jaren 1990 worden de solidariteitsbanden uitgebreid met Cubaanse partners. In de hoofdstad Havanna ondersteunen we sindsdien bijvoorbeeld de uitbouw van de publieke gezondheidsdiensten in de wijken,dicht bij de bevolking.

Ook in de Democratische Republiek Congo werden  activiteiten ontplooid. We hielpen er lokale organisaties om programma's voor basisgezondheidszorg op te zetten in de volkswijken van Kinshasa, en later ook andere steden.

In de loop der jaren zijn we meer gaan inzetten op de capaciteitsversterking van lokale partners. Het uitzenden van gezondheidswerkers werd grotendeels afgebouwd. Toch werden nog gezondheidswerkers uitgestuurd in zeer specifieke omstandigheden. Bij de inval in Irak, in maart 2003, stuurde G3W een team van vier artsen naar Bagdad. En toen Israël eind 2008 op brutale wijze Gaza aanviel, ging een neurochirurg er voor G3W op missie.

Begin jaren 2000 werden we ook actief in de wereldwijde beweging voor het recht op gezondheid. We zetten mee de People's Health Movement op, een netwerk van gezondheidsorganisaties en -activisten, waarin we nog steeds zeer actief zijn.

Naast onze focuslanden ondersteunen we ook in enkele andere landen kleinere projecten. Dat doen we op vraag van steuncomités of in antwoord op noodsituaties.

In België ondersteunen we de uitbouw van een brede beweging voor het recht op gezondheid. Daarvoor werken we onder andere samen met de solidariteitsbewegingen intal en Cubanismo.be. Door campagne te voeren komen we samen op voor een Belgisch en Europees beleid ten gunste van het recht op gezondheid in het Zuiden. We blijven ook werken met gezondheidswerkers en studenten door hen stages aan te bieden en in te schakelen in vrijwilligerswerk.

21645 keer gelezen
Geschiedenis | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.