Interactieve vormingsmodules

Klimaat, vrijhandel, recht op gezondheid, empowerment, ... Wil je zelf een vorming geven over één van deze thema's? Of wil je meer te weten komen over deze onderwerpen? Dan zijn deze interactieve modules net wat je zoekt. Bij elk onderdeel vind je een beschrijving hoe je deze module in spelvorm kan gebruiken. Indien je een begeleider wenst, stuur dan een mailtje naar info@vivasalud.be.

 

Power for health: macht en een goede gezondheid, een onafscheidelijk koppel

In deze interactieve vormingsmodule ontdek je hoe sociale bewegingen belangrijke politieke beslissingen kunnen veranderen. Via verschillende oefeningen kom je te weten wat de impact van empowerment kan zijn op gezondheid.

De module bestaat onder meer uit een quiz over het belang van politieke keuzes, een brainstorming over machtsverhoudingen, een reportage over de lobby's in de Verenigde Staten, een empowerment café, etc.

Download de module


 

Trading our health away: Handeltje in gezondheid?

Vrijhandel is één van de fundamentele instrumenten van ons huidige economische systeem. Deze module wil een beter inzicht verschaffen in de gevolgen van vrijhandel voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Maar je ontdekt hier ook alternatieve systemen die beter beantwoorden aan de noden van de bevolking.

De module bestaat onder meer uit een documentaire over de gevolgen van de mondialisering van de visvangst, een quiz over de redenen voor vrijhandel, een simulatie van het volkerentribunaal over de argumenten pro en contra vrijhandel, etc.

Download de module


 

Killing us softly: winstbejag en klimaat, hoe het onze gezondheid schaadt

In deze interactieve vormingsmodule ontdek je wat de oorzaken zijn van klimaatverandering en wat de belangrijkste gevolgen ervan zullen zijn. In het eerste deel wordt er via een quiz, een groepsgesprek en sprekende beelden ingegaan op het model van overproductie waarin wij vandaag leven.

In het tweede deel vind je een aantal pistes voor actie. Met Cuba als voorbeeld leer je hoe een land zich kan ontwikkelen met respect voor de natuur, door afstand te nemen van de grote dogma's van ons economisch systeem.

We werkten hierover interactieve panelen uit die je gratis kan ontlenen.

Download de module


 

Toolkit 'recht op gezondheid'

Afkomstig uit Zuid-Afrika bevat deze toolkit ook voor ons een hele reeks interessante tips over hoe efficiënt te strijden voor het recht op gezondheid.

De toolkit kan worden gebruikt als achtergrondinformatie of als een vormingsmodule voor workshops over het recht op gezondheid.

Download de toolkit


 

Klimaatverandering: De neerwaartse spiraal
Marion CC0 Public Domain

Via dit poster-spel komen we te weten wat de negatieve impact is van ons economisch systeem op de klimaatverandering. Doorheen de verschillende vrijhandelsakkoorden kunnen we zien dat de Europese Unie naar een economie streeft die gericht is op het buitenland. Europese multinationals krijgen steeds meer toegang tot de natuurlijke bronnen en goedkope werkkrachten van landen in het Zuiden. Overproductie, ontbossing, lucht- en grondvervuiling, overmatig watergebruik, het patenteren van bepaalde plant- en diersoorten, etc. zijn slechts enkele factoren die de klimaatverandering direct of indirect versterken. Deze factoren zorgen ervoor dat de bevolking van landen uit het Zuiden nog kwetsbaarder wordt voor de klimaatverandering.

Download het spel


 

Toolkit voor actievoerders!

Deze empowermentfiches helpen je om je vrijwilligers en je doelgroepen te sensibiliseren, om een heldere doelstelling te bepalen en om je groep te motiveren en te mobiliseren voor campagnes en acties op straat.

Download de fiches


Vrijhandel, katalysator van klimaatverandering

De Europese Unie is incoherent in haar mening en haar beleid. Het is belangrijk dat zij ambitieuze maatregelen neemt op vlak van het terugdringen van de CO2-uitstoot en de strijd tegen de klimaatverandering. Maar dat is niet alles. Het is het economische systeem in haar geheel dat moet worden hervormd. Het beleid van de EU moet handelen ten gunste van de mensen en de planeet en niet van winst en een economische elite.

Lees het dossier


 

Toegang tot gezondheidszorg: 'Onze gezondheid is niet te koop!'

In deze vormingsmodule onderzoeken we hoe universele toegang tot kwalitatieve gezondheidszorg voor iedereen mogelijk is. We kijken naar de rol van het gezondheidssysteem in het verkleinen van de gezondheids- en ongelijkheidskloof.

Ontdek de module


 

Spreken voor een Publiek: Tips & Tricks

Word je voor het eerst gevraagd je verhaal te doen tijdens een conferentie? Moet je je organisatie vertegenwoordigen in een debat? Heb je geen inspiratie om je betoging te animeren? Geen nood: via deze handleiding kan je jezelf voorbereiden en breng je een geslaagde tussenkomst voor een breed publiek.
In deze handleiding vind je praktische tips voor conferenties, presentaties, debatten, betogingen en andere momenten waarbij je voor een publiek praat, aangevuld door enkele getuigenissen van ervaren sprekers.

Download de handleiding


 

16501 keer gelezen