Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP-LA) | Latijns-Amerika

Om echt invloed uit te oefenen is het belangrijk dat al deze organisaties zich verenigen.

In Latijns-Amerika beweegt er veel. Volksorganisaties, vrouwen die zich organiseren, autochtone bevolkingsgroepen, allen ijveren ze voor een betere gezondheid en een menswaardig bestaan. Veranderingen worden van onderuit afgedwongen maar hoe dan ook blijft het continent gebukt onder een grote ongelijkheid.

Aan initiatief dus geen gebrek. Maar om echt invloed uit te oefenen is het belangrijk dat al deze organisaties zich verenigen. Collectief staan ze sterker om hun rechten op te eisen. De Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP-LA) zorgt ervoor dat deze organisaties met elkaar in contact komen en ze samen aan hetzelfde zeel trekken.

 

Land, water, gezondheid

Het geweld tegen vrouwen, de privatisering van de gezondheidszorg, de vrijhandelsakkoorden, ... een paar voorbeelden van de problemen waarmee de mensen te maken krijgen. MSP-LA voert dan ook campagne rond deze verschillende problematieken. Vooral de vele gezondheidsproblemen als gevolg van de vaak roekeloze mijnbouw is een sterk aandachtspunt waar MSP-LA hevig campagne rond voert. De lokale bevolking wil zijn land, water en gezondheid veilig stellen en probeert weerwerk te bieden aan de mijngiganten.

 

Cubaanse ervaring

MSP-LA zorgt ook dat de banden tussen de activisten aan de basis en de academici en progressieve politici versterkt wordt. Alleen zo kunnen hun eisen op tafel komen van diegenen die de beslissingen nemen. Door vormingen, workshops zorgt MSP-LA ervoor dat de activisten beter geinformeerd zijn en weten hoe ze de dingen best aanpakken. Dankzij de expertise uit Cuba rond participatief werken, hebben verschillende organisaties geleerd hoe ze zelf hun problemen rond gezondheid kunnen aanpakken en hoe ze een plan kunnen opstellen om effectief resultaten te behalen die realistisch zijn. Een uitwisseling van verrijkende ervaringen, om samen vooruit te geraken.

 

8849 keer gelezen
Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP-LA) | Latijns-Amerika | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.