03/05/18

100 Filipijnse studenten op stap voor het klimaat

22 april 2018, de Dag van de Aarde, ging niet ongemerkt voorbij op de Filipijnen. Onze partner CCNCI deed een actie op de Filipijnse universiteit voor meer eenheid in de strijd tegen klimaatverandering. Meer dan 100 studenten lieten hun stem horen.
De strijd voor het klimaat is een strijd tegen ongelijkheid!

Samen sterk, voor mensenrechten én voor het klimaat

Met de Unity Eco-Walk legt het Climate Change Network for Community Initiatives (CCNCI) sterk de nadruk op het belang van samenwerking en sociale organisaties in de strijd tegen klimaatverandering.

CCNCI is een netwerk van Filipijnse organisaties dat werd opgericht na de verwoestende orkaan Haiyan in 2013 en is sinds 2017 een officiële partner van G3W.

Ze organiseren gemeenschapsinitiatieven om klimaatverandering tegen te gaan in de meest kwetsbare delen van het land.  Strijden tegen klimaatverandering doen ze in de eerste plaats door armoede en sociale ongelijkheid aan te pakken.

 

Dit wetsvoorstel is de grootste bedreiging voor het klimaat

Hoewel sociale bewegingen al jarenlang kritiek uiten op de huidige mijnbouwwet “Mining act of 1995” ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat nog meer negatieve gevolgen zal hebben voor mens en milieu. Het Filipijnse parlement overweegt om in de toekomst mogelijk te maken dat grond, water, mineralen, energie, landbouw, en andere natuurlijke bronnen voor 100% eigendom zijn van buitenlandse bedrijven. Zo'n buitenlands eigenaarschap komt de gewone filipino nooit ten goede. Het huidige mijnbouwbeleid is daar het levende bewijs van. “Volledig eigenaarschap van natuurlijke bronnen zal nog meer plundering en geweld tegen milieuactivisten betekenen”, zeggen de organisatoren van de Unity Eco-Walk.

 

Gevaarlijkste land in Azië voor activisten

Een sterke tegenmacht is dus nodig. Maar opkomen voor het klimaat doe je niet ongestraft in de Filipijnen. In 2017 werden er 41 klimaatactivisten vermoord. Dat maakt van de Filipijnen het gevaarlijkste land voor land- en klimaatactivisten in heel Azië. Lokale actievoerders zien de autoritaire stijl van president Duterte tegenover mensen die opkomen voor de bescherming van hun omgeving als voornaamste oorzaak.

 

Kennis geeft slagkracht

Na de Eco-Walk organiseerden de studenten verschillende educatieve activiteiten om de schoonheid en het belang van de natuur te leren kennen. Ze gingen vogels spotten, deden een inheemse bomenwandeling en trokken naar een natuurmuseum.  De jonge actievoerders ontdekten wat de impact zou kunnen zijn als de Filipijnse overheid zomaar de publieke natuurlijke bronnen overlaat aan privé-investeerders.

CCNCI organiseerde daarnaast ook een Urban Gardening workshop, een introductie voor kinderen in de wereld van klimaatactivisme. Boeren en inheemse bevolkingsgroepen vertellen hun verhaal over sociale strijd. Ze toonden aan de kinderen hoe ze opkomen voor hun rechten tegenover de Filipijnse overheid die steeds de kaart van de buitenlandse multinationals trekt.

 

Focus op lokale wetenschappers

Op dezelfde dag kwam CCNCI ook samen met een tiental andere lokale organisaties voor een “March for Science” (Mars voor Wetenschap). Daar eisten ze meer overheidsinvestering voor wetenschappelijk onderzoek. Ze betreurden het gebrek aan vertrouwen in lokale wetenschappers in hun onderzoek naar klimaatverandering.

De actievoerders riepen Filipijnse wetenschappers, ingenieurs en technici op om samen sterk te staan en meer op te komen voor de ontwikkeling van écht Filipijns onderzoek dat beantwoordt aan de noden van de Filipino’s en dat de nationale bronnen en autonomie beschermt.

 

 

1349 keer gelezen