21/06/13

Cuba : vrijwilligers aan het woord – Sagitario

G3W steunt in Cuba de maatschappelijke participatie van inwoners rond gezondheidsproblematieken. Maar wat motiveert mensen om vrijwillig met dit project mee te werken? Om dit te weten te komen heeft G3W kennis gemaakt met enkele vrijwilligers van het gemeenschapshuis van Havanna. Sagitario is al vijf jaar actief en hij vertelt ons hoe het project zijn leven veranderde.
Als mensen samen dingen doen en problemen aanpakken is er veel mogelijk.

Ik ben kapper en leef in de wijk Centro Habana. Ik ben homo en heb een redelijk moeilijk leven achter de rug. In Cuba is er veel machisme en ook wel behoorlijk wat weerstand tegen mensen die homo zijn. Het is door toeval dat ik de wijkwerking van dit project heb leren kennen. In die tijd had ik een serieus drankprobleem, ik werd zelfs gearresteerd vanwege het gebruik van fysiek geweld tegen mijn partner. De politie heeft me toen aangeraden om hulp te zoeken in een centrum voor mentale gezondheid. Door een vergissing kwam ik in het huis ernaast terecht en dat bleek de casa comunitaria te zijn. De verwelkoming was er zo hartelijk dat ik er even bleef en mijn hart wat luchtte. Ik kreeg wat advies en men bood me aan deel te nemen aan de therapiegroep die werkte met rokers en alcoholverslaafden. Ik voelde me eindelijk gewaardeerd door deze groep mensen.

 

Ik wilde graag iets terugdoen. Ik ging elke week een dag oudjes gratis een kapbeurt geven. De deelname aan de vergaderingen en het werken met de mensen uit de wijk gaf me energie en deden me inzien dat mensen me niet afwezen vanwege mijn homosexualiteit. Vandaag ben ik zekerder van mezelf geworden en maak ik deel uit van een groep op wie ik ook kan rekenen als ik het moeilijk heb. Ik besef dat ik een bijdrage kan leveren voor de wijk waar ik woon en werk en dat als mensen samen dingen doen en problemen aanpakken er veel mogelijk is.

 

6159 keer gelezen