02/04/19

De rechten van mensen verdedigen is geen misdaad. Onze partners in de Filippijnen worden bedreigd

Vertegenwoordigers van de Filippijnse regering - en in het bijzonder het leger - hebben onlangs beschuldigingen geuit tegen verschillende sociale organisaties, waaronder een aantal van Viva Salud's partners. Volgens sommige berichten in de Filippijnse media hebben de Filippijnen België gevraagd om deze organisaties niet langer te financieren via Belgische NGO's zoals Viva Salud.

Viva Salud werkt al tientallen jaren samen met partners in de Filippijnen. We hebben hun programma's gefinancierd, solidariteitsrelaties opgebouwd en hen op andere manieren geholpen. Onze lokale partners staan internationaal hoog aangeschreven en, nog belangrijker, genieten de steun van grote lokale sociale bewegingen. Bovendien zijn wij ons als NGO bewust van onze verantwoordelijkheid ten opzichte van onze donateurs en hebben we ons eigen monitoringsysteem en procedures om de kwaliteit van hun werk en het juiste gebruik van de fondsen te waarborgen.

Volgens de beschuldigingen zouden de Filipijnse mensenrechtenorganisaties, vrouwenorganisaties en andere maatschappelijke groeperingen slechts dekmantelorganisaties voor 'terroristische' groepen zijn. Helaas is de criminalisering van Filippijnse middenveldorganisaties niet nieuw en gaat deze terug tot de dictatuur van Marcos. Het werd aan de kaak gesteld door internationale organisaties en persoonlijkheden, waaronder de voormalige speciale VN-rapporteur voor buitengerechtelijke, standrechtelijke, of willekeurige executies Philip Alston in zijn rapport van 2008 over zijn missie naar de Filippijnen. Meer recentelijk zijn de beschuldigingen tegen milieuactivisten, kerkmedewerkers en andere verdedigers van de mensenrechten geëscaleerd. Om die reden zijn de beschuldigingen aan het adres van een aantal van onze partners jammer, maar niet verrassend.

We werken dan ook samen met alle mogelijke inspanningen om de beschuldigingen aan het adres van onze partners te weerleggen. Er is geen enkel bewijs openbaar gemaakt ter ondersteuning van deze beschuldigingen aan het adres van onze partners. Wij hebben er vertrouwen in dat er geen onregelmatigheden aan het licht zullen komen. Onze enige angst is de fysieke integriteit en veiligheid van onze vrienden en partners in de Filippijnen, wier moed en vastberadenheid temidden van deze aanvallen absoluut opmerkelijk is en onze niet aflatende solidariteit verdient.

3448 keer gelezen