07/10/10

Drie intal-stagiaires bij Etoile du Sud

Stagiaires op stap met de mobiele kliniek van EDS

Annelies, Lien en Kaat, alle drie studenten in geneeskunde, liepen twee maanden stage bij Etoile du Sud, de partner van intal in Kinshasa, Congo. Ze namen deel aan de activiteiten van EDS, bezochten de verschillende comités en maakten zich nuttig in de mobiele kliniek!

De jonge studenten gingen mee op pad met de mobiele kliniek van EDS naar Kimpoko, één van de interventiesites van EDS, 80 km verwijderd van het centrum van Kinshasa. De mobiele kliniek is hét middel van EDS om de bevolking aan te trekken maar ook om de gezondheidsindicatoren te verifiëren via de volksgezondheidscomités. “De kalender van de mobiele kliniek wordt elke drie maanden opgemaakt”, vertelt Jérôme Ntangu, een dokter die de verantwoordelijkheid van de gezondheidscommissie binnen EDS draagt.

Het belang van een evenwichtige voeding

Tijdens elk bezoek van de mobiele kliniek wordt een moment voorzien om de bevolking te sensibiliseren. Tijdens het bezoek aan Kimpoko is het Kaat die deze taak op zich nam. Ze legde de nadruk op het belang van voeding. Ze vertelde dat het niet volstond om eender wat te eten, maar het ook noodzakelijk is om evenwicht te brengen in een maaltijd met onder meer energetische producten, lipiden en gluciden. Zo maakte ze er verschillende mensen attent op om groepen die kwetsbaar zijn voor ondervoeding (zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jonge kinderen) te beschermen. Ze noemde twee vormen van ondervoeding bij naam: marasme en kwashiorkor. De kinderen die lijden aan kwashiorkor, vertonen herkenbare symptomen: ze verliezen hun eetlust, worden apathisch, krijgen oedeem en hun haar gaat krullen. Zij die aan marasme lijden, zijn zeer mager, omdat ze niets te eten krijgen.

Het belang van borstvoeding

Moeders kregen het advies om hun kinderen tot de leeftijd van twee jaar borstvoeding te geven, omdat moedermelk het gemakkelijkst beschikbaar is voor de familie. Die is gratis en compleet want moedermelk bevat alle voedingselementen die het kind nodig heeft voor zijn groei en een goede gezondheid. Bovendien draagt het geven van borstvoeding bij tot het spreiden van de geboorten. Ze voegde eraan toe dat een zwangere vrouw echt nood heeft aan een evenwichtige maaltijd, enerzijds als reserve voor zichzelf, anderzijds voor het kind dat ze draagt. Na de tussenkomst van Kaat, nam de ploeg stagiaires ook deel aan de consultatie van de patiënten: het afnemen van vitale parameters door de EDS-verpleegkundigen, doktersconsultaties, labo-onderzoek en het opstellen van medische voorschriften.

7011 keer gelezen