13/03/18

Filipijnse mensenrechtenactivisten: “Wij zijn geen terroristen!”

Met 649 zijn ze, de Filipijnse terroristen. Als we de Filipijnse overheid mogen geloven tenminste. In werkelijkheid zijn vele van hen gekende mensenrechtenactivisten. En die laten zich niet zomaar brandmerken.
Duterte scheert zowel de gewapende guerilla als de progressieve oppositie over dezelfde kam

De Filipijnse president Duterte heeft lange tijd geprobeerd om de volksbeweging te vriend te houden. Daarvoor nam hij bij zijn aantreden – intussen anderhalf jaar geleden – progressieve activisten op in zijn kabinet en startte hij vredesonderhandelingen met de communistische guerrilla.

Lang duurde dat niet. Eerst werden de progressieve elementen één voor één uit de regering gezet en enkele maanden geleden kwam een einde aan de vredesonderhandelingen.

Sindsdien haalt Duterte de grote middelen boven zowel tegen de gewapende guerrilla als tegen de progressieve oppositie. Zijn regering schrikt er niet voor terug om beide over dezelfde kam te scheren en als 'terroristen' te brandmerken.

 

Antiterrorismewet voor het eerst in gebruik

Dat mag je dezer dagen letterlijk nemen want de openbare aanklager diende nu een verzoekschrift in bij de rechtbank om de Communistische Partij van de Filipijnen als een 'terroristische organisatie' te bestempelen. Dat is mogelijk onder de Filipijnse antiterrorismewet van 2007, die nu voor het eerst uit de kast wordt gehaald.

Vorige week, toen de tekst van dit verzoekschrift openbaar werd gemaakt, bleek bovendien dat het een lijst bevatte van 649 namen van zogezegde medeplichtigen die bijgevolg ook als 'terrorist' zouden worden gebrandmerkt.

Deze mensen worden vogelvrij verklaard indien de rechtbank het verzoekschrift van het ministerie zou volgen. Maar in een land als de Filipijnen, waar politieke moorden al jaren schering en inslag zijn, fungeert zo'n lijst zelfs zonder veroordeling al als een zwarte lijst in de handen van (para-)militaire doodseskaders.

 

Partners van G3W en Solidagro in het vizier

De samenstelling van de lijst is bovendien hoogst opmerkelijk. Volgens de mensenrechtenorganisatie KARAPATAN staan er bijna 50 bekende mensrechtenactivisten op. Onder hen bijvoorbeeld Elisa “Tita” Lubi, die vroeger actief was in de vrouwenorganisatie Gabriela en nu mee KARAPATAN leidt. Beide organisaties zijn partners van G3W. Er is ook een personeelslid van NIHIP bij, een lokaal gezondheidsproject onder de Council for Health and Development, een andere partner van G3W.

Ook partners van Solidagro lopen gevaar. Beverly Longid, Joan Carling en Windel Bolinget zijn gekende mensenrechtenactivisten van de Cordillera, het bergachtig gebied in het noorden van het land. Samen met enkele andere collega's kwamen ze al naar België op uitnodiging van Solidagro en de Provincie Oost-Vlaanderen. Andere namen op de lijst zijn dan weer leiders van de scholen voor inheemse kinderen die Solidagro ondersteunt in Mindanao, in het zuiden van het land.

 

Van boerenleider tot VN-rapporteur

Alsof dat allemaal nog niet absurd genoeg is, staat ook de naam van Satur Ocampo op de lijst, een voormalig volksvertegenwoordiger. Er staat zelfs een Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties op: Victoria Tauli-Corpuz . Dat leidde tot protest bij haar collega's mensenrechtenexperts bij de Verenigde Naties. Zij kaderden dit in de context van wijdverspreide standrechtelijke executies en aanvallen op kritische stemmen in de Filipijnen.

Deze aanval op Filipijnse mensenrechtenverdedigers en activisten is inderdaad geen alleenstaand geval. Vorige week nog legde het Business and Human Rights Resource Center de vinger op de wonde. Volgens het onderzoekscentrum zit het aantal aanvallen op mensenrechtenverdedigers in de lift en behoort de Filipijnen, samen met Colombia, Guatemala, Honduras, Brazilië en Mexico, tot de landen waar vorig jaar de meeste gevallen geregistreerd werden.

 

De Filipijnse mensenrechtenactivisten blijven niet bij de pakken zitten. en blijven hun werk verder zetten. Enkel dankzij volgehouden strijd kunnen de aanvallen op mensenrechtenverdedigers afgeslaan worden. En daarvoor kunnen ze rekenen op hun partners in België.

4298 keer gelezen