18/03/14

Filipijnse organisaties in de gezondheidssector hekelen de privatisering van ziekenhuizen

Op 27 februari kwamen verscheidene gezondheidsgroeperingen, professionals, studenten, medewerkers en familieleden van patiënten van het Philippine Orthopedic Center (POC) samen voor het hooggerechtshof waar zij een wake bij kaarslicht hielden om te protesteren tegen de opkomende privatisering van de POC en van de publieke gezondheidsdiensten in het algemeen.
Privatisering van de sociale diensten is altijd schadelijk gebleken voor de Filippino's.

Het protest werd uitgelokt door het recente bevel van het hooggerechtshof aan het Departement voor Gezondheid en aan het kabinet van de President om gehoor te geven aan de petitie van verscheidene doelgroepen tegen de modernisering van het POC-project dat werd toegekend aan twee private bedrijven: Megawide Construction Corporation en World Citi Consortium. De groep drong er bij het hooggerechtshof op aan om een maatregel van tijdelijk bezwaar uit te vaardigen dat het plan van de overheid in de ijskast zou zetten terwijl de petitie van POC loopt.

In een verklaring zei Dr. Eleanor Jara, directeur van CHD (Council for Health and Development), partner van G3W en woordvoerder voor ‘the Alliance Network Opposed to Privatization: “We hopen dat de rechtspraak van het hoge gerechtshof de harten en geesten zal openen voor de arme patiënten, die erg nadelige gevolgen zullen ondervinden door deze verandering.
Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft is het dat privatisering van basale sociale diensten, zoals elektriciteit en water, altijd schadelijk is geweest voor de Filipijnse bevolking.

 

 

Publiek-privaat partnerschap

 

De modernisering van het POC valt onder het publiek-private partnerschap plan (PPP) van de Aquino administratie. POC is het eerste van de overheidsziekenhuizen dat geprivatiseerd zal worden. Recentelijk kondigde minister van Welzijn Enrique Ona aan dat alle 72 ziekenhuizen die onder het gezondheidsdepartement vallen, in aanmerking komen voor het publiek-private partnerschap; dit als antwoord op het groeiende protest tegen de privatisering van het POC.
PPP werd opgezet als het vlaggenschip van het ontwikkelingsplan van de Aquino-overheid. Het doel is om private participatie in de publieke infrastructuur aan te moedigen door investeringen, constructie, beheer en management. Het hoofddoel is om kansen te creëren op meer jobs, de efficiënte levering van basale socio-economische diensten en economische groei, zonder dat daarmee overheidsuitgaven gemoeid zijn.
Maar, zoals herhaaldelijk opgemerkt door critici, is overname van publieke verantwoordelijkheden vanuit het bedrijfsleven niet altijd in het belang van het publiek. Grote bedrijven betrokken bij PPP zijn minder geïnteresseerd in het voorzien van publieke diensten en ontwikkeling en meer in het vergaren van winst. De overname van overheidsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en transport door private bedrijven heeft niet geresulteerd in lagere prijzen en een meer betrouwbare en efficiënte dienstverlening. Integendeel, mensen werden sindsdien belast met ongebreidelde prijsverhogingen en inefficiënte dienstverlening. Om de winst op te trekken staan private bedrijven niet te popelen om tegemoet te komen aan de noden van de armen, hebben ze de voordelen voor hun medewerkers teruggeschroefd, of schrapten ze zelfs banen.

 

Grote impact op patiënten en medewerkers

 

De privatisering van POC zal 5.6 miljard Filipijnse Peso (89.716.272 euro) kosten en zal, eens afgewerkt, het meest moderne orthopedische ziekenhuis in Zuidoost Azië zijn, verklaarde Ona. Momenteel is POC het enige ziekenhuis in het land gespecialiseerd in orthopedische aandoeningen.

De demonstranten uitten ook bewaar tegen de voorwaarden dat, onder het winnende bod, het gemoderniseerde POC slechts 70 bedden voor behoeftige (niet-betalende) patiënten gaat voorzien en 420 voor gesponsorde patiënten (met een publieke ‘Philhealth’ ziektekostenverzekering)- in vergelijking met de huidige 562 bedden -ofwel 82 percent van de capaciteit voorzien voor behoeftige patiënten. Het management zal ook de optie hebben om niet tegemoet te komen aan de noden van niet-betalende patiënten als de 70 ‘armenbedden’ reeds ingenomen zijn.
POC medewerkers vrezen dat ze hun job zullen verliezen eens het management wordt overgenomen door private bedrijven. De medewerkers zeiden dat het gezondheidsdepartement hen bedroevende opties gaf zoals ontslag nemen en opnieuw solliciteren bij het nieuwe management. Diegenen onder hen die voor de overheidsdienst willen blijven werken zullen moeten wachten op een heroriëntering in een ander overheidsziekenhuis of zich aanbieden voor vervroegd pensioen.

Modernisering en efficiëntie werden naar voren geschoven als voordelen van privatisering, maar de voorstanders van een dergelijk programma vermelden niet dat dit grote impact zal hebben op arme patiënten, die tot nog toe terecht konden bij publieke ziekenhuizen. Op dit moment worden er al privatiseringsprogramma’s doorgevoerd in publieke ziekenhuizen door de huidige administratie, zoals de uitbesteding van laboratoriumdiensten. De komst van deze private ondernemingen heeft de gezondheidszorg nog minder toegankelijk en nog minder betaalbaar gemaakt voor de meerderheid van de mensen. Je kan wel nagaan dat dit probleem groter zal worden wanneer een heel ziekenhuis wordt geprivatiseerd” zegt Jara.

5884 keer gelezen
Filipijnse organisaties in de gezondheidssector hekelen de privatisering van ziekenhuizen | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.