13/12/12

Goma: naoorlogse moeilijkheden

Als reactie tegen de blijvende onveiligheid in Goma, organiseert de bevolking zich om haar eigen veiligheid en overleven te garanderen.

Na de terugtrekking van de M23, de rebellenbeweging gesteund door Oeganda en het Rwandese leger, heeft Goma het moeilijk om alles weer op gang te doen komen. De lokale afdeling van Etoile du Sud, partner van G3W, beschrijft hoe de onveiligheid overal blijft heersen. Bovendien is er nog steeds geen elektriciteit of water. Als reactie hierop organiseert de bevolking zich om haar eigen veiligheid en overleven te garanderen.

De onzekerheid blijft

De M23 heeft zich dan wel teruggetrokken, de bevolking vermoedt dat nog enkele van de rebellen zich in hun stad bevinden. Inwoners van de buitenwijken zeggen dat ze leden van de M23 in de richting van Majengo, in het noordoosten van de stad, zagen wandelen. De lokale radio Kivu1 heeft gemeld dat enkelen van hen gearresteerd zijn door de politie. In de buitenwijken sluiten de inwoners zich op in hun huizen vanaf 18u30. Vanaf acht uur 's avonds komt er zelfs geen kat meer op straat in de dichtstbevolkte wijken van de stad. Zich op zo'n tijdstip ’s avonds buiten wagen betekent immers je leven riskeren. Verdwaalde kogels, plunderingen, verkrachtingen en zelfs moorden blijven harde realiteit. Het is moeilijk om te zeggen wie hiervoor verantwoordelijk is want ’s nachts weten zowel M23-rebellen als gewapende dievenbendes moeiteloos hun weg naar de stad te vinden.

De humanitaire situatie

De humanitaire situatie blijft enorm precair. Winkels, coöperatieven en banken hebben hun deuren nog niet helemaal geopend. Er blijft dus een gebrek aan geld en levensmiddelen. De prijzen stijgen en verschillende families overleven enkel dankzij de solidariteit van anderen. Stroom en water zijn slechts aanwezig in enkele wijken van de stad. Op sommige plaatsen moet je meer dan 3km lopen om water te krijgen of moet je je naar het dichtstbijzijnde meer begeven waar kinderen riskeren te verdrinken.

Verschillende werkloze families leven van dag tot dag. In deze kritieke periode lijden veel volwassenen aan een hoge bloeddruk en een maagontsteking. Kinderen hebben dan weer last van diarree, maar gezinnen hebben de middelen niet om een consultatie bij de dokter, een laboratoriumonderzoek of andere gezondheidszorg te betalen. Het sociaal en economisch weefsel werd verwoest door plunderingen en oorlog en het zal nog ongeveer zes maanden duren voor alles weer normaal functioneert. Zelfs de scholen twijfelen nog of ze hun deuren weer kunnen openen, want zowel de ouders als de leerkrachten bang zijn.

Solidariteit als antwoord

Deze moeilijke periode bewijst nog maar eens het belang van solidariteit. Indien iedereen op zichzelf zou leven, zouden verschillende families omkomen van de honger. In samenwerking met het netwerk CODIC en andere organisaties probeert de lokale afdeling van Etoile du Sud de bevolking te organiseren rond het recht op gezondheid. De lokale gezondheidscomités dragen hier concreet toe bij. Doordat ze niet meer weet welke overheid te vertrouwen, organiseert de bevolking zelf nachtpatrouilles in bepaalde wijken van de stad. Hun gezondheid hangt natuurlijk ook af van hun veiligheid. Ondanks de verwoestingen en het gebrek aan autoriteit, is het bemoedigend om te zien hoe de bevolking haar welzijn in eigen handen neemt.

7706 keer gelezen