20/02/18

Het verhaal van Abdel (15 jaar) – energie voor Gaza

Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit. Ze betalen zich blauw aan brandstof om de noodgeneratoren draaiende te houden en zo de zorg voor de 2 miljoen inwoners van Gaza te garanderen. Door de Israëlische blokkade en de halvering van Amerikaanse steun aan de VN voor Palestijnse vluchtelingen is de situatie onhoudbaar geworden. Dit is het verhaal van Abdel, 15 jaar.
Ongelooflijk dat het uiteindelijk een ziekenhuis in de Gazastrook is dat mijn zoon kon redden

Abdel woont in Gaza stad, In het noorden van de Gazastrook

Abdel lijdt sinds zijn geboorte aan een blaasmisvorming. Hierdoor kreeg hij een zware nierfunctiestoornis. De vader van Abdel heeft heel wat landen in het Midden-Oosten doorgereisd op zoek naar een dokter die zijn zoon kon helpen. Abdel had een operatie nodig om de nierproblemen te verhelpen en te vermijden in de toekomst.

Enkele maanden geleden hoorde Abdel's vader dat er een arts was in het Al Awda ziekenhuis die zijn zoon zou kunnen opereren. De arts onderzocht Abdel en besloot te opereren. De acht uur durende operatie was succesvol. Abdel kon het ziekenhuis gezond en wel verlaten.

De vader van Abdel reageert emotioneel: "Ongelooflijk dat het uiteindelijk een ziekenhuis in de Gazastrook is dat mijn zoon kon redden, ondanks de blokkade die al meer dan 10 jaar duurt en die zo zwaar weegt op de kwaliteit van de gezondheidszorg."

Lees ook het verhaal van Shourouq en Shadia

Het Al Awda ziekenhuis heeft jouw steun nodig

Ondanks de elektriciteitscrisis die al maanden woedt in de Gazastrook en het gebrek aan medicatie door de Israëlische blokkade is de operatie van Abdel toch geslaagd.

Om kwalitatieve gezondheidszorg te blijven garanderen, spendeert het UHWC enorm veel geld aan brandstof om de generatoren draaiende te houden. Maar nu zitten ze echt op hun tandvlees.

Wil jij het werk van UHWC steunen zodat het Al Awda ziekenhuis levens kan blijven redden, zoals dat van Abdel. 

 

Doe een gift 

 

Meer over dit onderwerp

27/02
'Na tien lange jaren van Israëlische blokkade, wordt de situatie van de inwoners van Gaza steeds moeilijker', schrijft André Crespin van G3W in een opiniestuk voor Knack.
12/02
Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit.
06/02
"Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit. Dit is hoe het er aan toe gaat in het Al Awda ziekenhuis en het Jabalia vluchtelingenkamp:
2324 keer gelezen