12/02/18

Het verhaal van Shadia (37 jaar) - Energie voor Gaza

Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit. Ze betalen zich blauw aan brandstof om de noodgeneratoren draaiende te houden en zo de zorg voor de 2 miljoen inwoners van Gaza te garanderen. Door de Israëlische blokkade en de halvering van Amerikaanse steun aan de VN voor Palestijnse vluchtelingen is de situatie onhoudbaar geworden. Dit is het verhaal van Shadia, 37 jaar.
Nu gaat het beter met Shadia. Ze wordt opgevolgd om een terugval te voorkomen.

Shadia woont in een vluchtelingenkamp in Al Breij, in het midden van de Gazastrook

Drie jaar geleden kreeg ze last van abnormale zwellingen in haar onderbuik en van hevige pijn. Een doktersconsultatie in het kampziekenhuis van Al Bureij (verbonden aan UNRWA – het United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) wees uit dat ze een kankergezwel had ter hoogte van de eileiders. De complexe operatie was enkel mogelijk in een ziekenhuis buiten de Gazastrook. Helaas weigerde de Israëlische administratie keer op keer om haar een uitreisvisum uit te reiken. Ze is zeker niet de enige die Gaza niet buiten kan, ondanks dringende medische redenen.

Shadia's gezondheid ging snel achteruit. Als laatste hoop rekende haar familie op het Al Awda ziekenhuis van UHWC. Ze werd onmiddellijk opgenomen en een team chirurgen ontfermde zich over haar. Ze besloten te opereren. Ondanks haar toestand slaagden de dokters erin om het volledige kankergezwel te verwijderen.

Nu gaat het beter met Shadia. Ze wordt regelmatig opgevolgd om een terugval te voorkomen

Ondanks de elektriciteitscrisis die al maanden woedt in de Gazastrook en het gebrek aan medicatie door de Israëlische blokkade is de operatie van Shadia toch geslaagd.

Om kwalitatieve gezondheidszorg te blijven garanderen, spendeert het UHWC enorm veel geld aan brandstof om de generatoren draaiende te houden. Maar nu zitten ze echt op hun tandvlees.

Lees ook het verhaal van Abdel en Shourouq

Wil jij het werk van UHWC steunen zodat het Al Awda ziekenhuis levens kan blijven redden, zoals dat van Shadia?

 

Doe nu een gift

 

Meer over dit onderwerp

27/02
'Na tien lange jaren van Israëlische blokkade, wordt de situatie van de inwoners van Gaza steeds moeilijker', schrijft André Crespin van G3W in een opiniestuk voor Knack.
20/02
Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit.
06/02
"Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit. Dit is hoe het er aan toe gaat in het Al Awda ziekenhuis en het Jabalia vluchtelingenkamp:
1419 keer gelezen