30/01/18

Het verhaal van Shourouq (13 jaar) - Energie voor Gaza

Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit. Ze betalen zich blauw aan brandstof om de noodgeneratoren draaiende te houden en zo de zorg voor de 2 miljoen inwoners van Gaza te garanderen. Door de Israëlische blokkade en de halvering van Amerikaanse steun aan de VN voor Palestijnse vluchtelingen is de situatie onhoudbaar geworden. Dit is het verhaal van Shourouq, 13 jaar.
De gezondheid van Shourouq ging zo snel achteruit dat de artsen van UHWC besloten om haar gratis en binnen de 48 uur te opereren

Shourouq woont in een vluchtelingenkamp in Jabalia, in het noorden van de Gazastrook

Shourouq had al een hele tijd last van keelpijn, gezwollen amandelen en hevige koorts. Een doktersconsultatie in het ziekenhuis van Jabalia (verbonden aan UNRWA – de hulporganisatie van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten) wees uit dat ze haar amandelen moest laten verwijderen.

Deze operatie – die dagelijkse kost is in Europa – was te duur voor de familie van Shourouq (600NIS, oftewel 144 euro). Er is bovendien een lange wachtlijst bij de ziekenhuizen van het UNRWA, waardoor Shourouq minstens 11 maanden zou moeten wachten op haar operatie.

Shourouq's vader kon het niet meer aanzien en besliste om naar het Al-Awda ziekenhuis van de Union of Health Work Commitees (UHWC) te gaan. De situatie was ernstig en de gezondheidstoestand van Shourouq ging zo snel achteruit dat de artsen van UHWC besloten om haar gratis en binnen de 48 uur te opereren.

 

Vandaag is Shourouq gezond en gaat ze weer naar school

Ondanks de elektriciteitscrisis die al maanden woedt in de Gazastrook en het gebrek aan medicatie door de Israëlische blokkade is de operatie van Shourouq toch geslaagd.

Om kwalitatieve gezondheidszorg te blijven garanderen, spendeert het UHWC enorm veel geld aan brandstof om de generatoren draaiende te houden. Maar nu zitten ze echt op hun tandvlees.

Lees ook het verhaal van Abdel en Shadia

Wil jij het werk van UHWC steunen zodat het Al Awda ziekenhuis levens kan blijven redden, zoals dat van Shourouq?

 

Meer over dit onderwerp

27/02
'Na tien lange jaren van Israëlische blokkade, wordt de situatie van de inwoners van Gaza steeds moeilijker', schrijft André Crespin van G3W in een opiniestuk voor Knack.
20/02
Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit.
12/02
Ziekenhuizen in Gaza hebben maar enkele uren per dag elektriciteit.
1335 keer gelezen