23/12/11

Hoop opbouwen: De gezondheidshervorming in El Salvador beter begrijpen

Van 28 november tot 7 december 2011, werd de eerste International People's Health University – IPHU in El Salvador, “Hoop opbouwen: de gezondheidshervorming in El Salvador beter begrijpen”, in La Palma gehouden.

De eerste IPHU (International People's Health University) in El Salvador werd georganiseerd in La Palma. Deze editie van de IPHU, “Hoop opbouwen: de gezondheidshervorming in El Salvador beter begrijpen”, verliep anders dan gewoonlijk. In tegenstelling tot een klassieke IPHU, was deze editie voornamelijk bedoeld voor de jonge gezondheidsprofessionals die werken voor het ministerie van Volksgezondheid en voor gezondheidsdiensten in heel het land. Deze spelen een actieve rol in de gezondheidshervorming in El Salvador. Gewoonlijk is de IPHU bedoeld voor gezondheidsactivisten vanuit heel de wereld en niet vanuit één specifiek land en voor activisten die niet deel uitmaken van het gezondheidssysteem van het land waar de IPHU georganiseerd wordt. Maria Hamlin Zúniga van de MSP-La en Eduardo Espinoza, viceminister van Volksgezondheid waren voor deze editie de twee voornaamste organisators.

Gezien de belangrijke veranderingen in het Salvadoraans gezondheidssysteem besloten ALAMES (de Latijns-Amerikaanse Vereniging voor Sociale Geneeskunde), de People's Health Movement in Latijns-Amerika (MSP-LA) en het ministerie van Volksgezondheid om de 10-daagse IPHU te sponsoren. 34 gezondheidsprofessionals namen deel aan de IPHU, waaronder veel dokters vanuit heel El Salvador. Er wordt verwacht van deze jonge gezondheidsprofessionals dat ze het ministerie actief steunen om de gezondheidshervorming in het hele land te versterken. Om de nodige middelen die het recht op gezondheid verzekeren te onderzoeken en te versterken buiten het gezondheidssysteem, moesten de deelnemers reeds actief zijn in een gemeenschap door samen te werken met lokale organisaties.

Thema's zoals globalisatie/economische crisis, recht op gezondheid, basiszorg werden aangekaart en in relatie gebracht met de gezondheidshervorming in El Salvador. Alle deelnemers moesten tijdens de IPHU actief meedoen en zo hebben ze van elkaar kunnen leren alsook van de conferenciers. De creativiteit van de deelnemers werd ook elke dag op de proef gesteld door informele presentaties te houden over de afgelopen dagen.

Oscar Feo van ALAMES, of sinds kort raadgever van het Ministerie van Volksgezondheid in Bolivia, hielp de deelnemers om de complexe concepten te begrijpen in de context van hun dagdagelijkse ervaringen: hij was zowel een constante steun als professor voor iedereen.

Het meest innovatieve tijdens deze IPHU was het gebruik van Skype om de deelnemers met conferenciers in contact te brengen. Zo kon bijvoorbeeld Mario Rovere van ALAMES de groep zien en toespreken en konden de deelnemers hem eveneens zien en vragen stellen. Dankzij deze nieuwe technologie heeft men ook afscheid genomen van de Cubaanse dokters die hadden deelgenomen aan de spoedactie voor de overstromingen: ook hierbij kon elke groep de andere aanspreken en zien.

Ondanks het beperkte internet en problemen met de modem hebben de deelnemers de Powerpoint-presentatie over urbanisatie en aliënatie van Françoise Barten uit Nederland geapprecieerd. In een land zoals El Salvador, waar 1/3 van de bevolking geld opstuurt naar hun families vanuit Noord-Amerika, is het belangrijk om de link te leggen tussen migratie, urbanisatie en bende- en drugsgeweld.

Eén van de objectieven van de IPHU is om de theorie in praktijk te brengen, dit was dan ook van toepassing in El Salvador. De deelnemers hebben problemen moeten analyseren zoals globalisatie, recht op gezondheid en de sociale determinanten van gezondheid in het oog van de gezondheidshervorming in El Salvador en de problematieken in de gemeenschappen. Dit is een enorme uitdaging aangezien de lokale organisaties uitgeput zijn na jaren van strijd tegen loodverontreiniging door batterijfabrieken of voor het ophalen van illegaal gestort vuil.

Na 10 dagen hebben 34 personen zich voorgenomen om verder te werken, 34 personen hebben projecten uitgewerkt die weldra van start zullen gaan en 34 anderen hebben zich gericht naar de toekomst om nog verder te discussiëren en hun kennis te vergroten.

De verslagen en presentaties van de IPHU zijn beschikbaar in het Spaans op de hiernavolgende website 
Curso Universidad Internacional de Salud para los Pueblos - El Salvador 2011

 

 

7318 keer gelezen