17/05/18

Palestina : onze partners demonstreren voor het recht op terugkeer

Sinds 30 maart 2018 vinden er elke vrijdag vreedzame demonstraties plaats aan de scheidingslijn tussen Israël en Gaza. Het Israëlische leger schiet met scherp. Tientallen Palestijnen werden gedood, duizenden zijn gewond. UHWC, onze lokale partner, staat aan de frontlinie om eerste hulp toe te dienen. Steun hen.
Er moet een einde komen aan de straffeloosheid van Israël. Sancties zijn dringend nodig, zoals een militair embargo tegen Israël. De bezetting moet stoppen.

De wandeling naar huis

Op 14 en 15 mei werd door Palestijnen overal ter wereld de 70e verjaardag van de Nakba herdacht. De Nakba is de verdrijving van 750.000 Palestijnen – ondertussen meer dan 5 miljoen – die na de oprichting van Israël in 1948 gedwongen waren hun huizen, land en families te ontvluchten. De Nakba is nog lang niet voorbij, ze is vandaag nog steeds aan de gang: uitzettingen, het slopen van huizen en scholen, het innemen van landbouwgrond, pesterijen, een toename van het aantal nederzettingen, de illegale blokkade van Gaza, een apartheidssysteem,...

De demonstranten eisen respect voor hun recht om terug te keren naar hun huizen en land, achtergelaten tijdens de Nakba. 70 procent van de inwoners in Gaza zijn vluchtelingen of de directe nakomelingen van vluchtelingen. Hun recht op terugkeer wordt gewaarborgd door resolutie 194 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Zoals altijd reageerde Israël met extreem geweld: ze schieten met echte kogels op ongewapende demonstranten, gebruiken traangas, enz. In totaal vielen er tientallen doden en raakten duizenden mensen gewond. Vele van hen zijn jongeren, waaronder een aantal kinderen en journalisten.

 

De situatie in Gaza is een catastrofe.

Sinds 30 maart 2018 heeft onze partner UHWC de noodtoestand afgekondigd in hun vijf gezondheidscentra en het Al Awda-ziekenhuis.

Maandag 14 mei was een bijzonder bloedige dag: de Israëlische kogels maakten 62 doden en 2000 gewonden.

Onze collega Jehan: “Vandaag hebben we 120 gewonden opgevangen, waarvan 115 door kogels gewond raakten. Onze artsen voerden 25 operaties uit. Vijf aan de buik, twee aan het bekken, twee aan de borst, een nekoperatie, de rest aan ledematen”.

Volgens Jehan moet deze Mars van de Terugkeer ook in een bredere context worden bekeken. “Als gevolg van de hevige Israëlische blokkade en de sluiting van de grensovergang met Egypte is er in Gaza een humanitaire crisis aan de gang. We beschikken over slecht 50% van de essentiële geneesmiddelen en slechts 23% van de benodigde medische apparatuur. Bovendien wordt de elektriciteit elke dag 20 uur onderbroken. Dit alles maakt de toestand van onze patiënten bijzonder kwetsbaar. De aankoop van brandstof om onze generatoren toch te laten draaien vormt een zware aanslag op onze financiële middelen”. Jehan vertelt er nog bij dat het ziekenhuis 'gewone' zieken niet langer kan behandelen en dat alle geplande operaties zijn uitgesteld.

 

In Palestina en in de rest van de wereld mobiliseert men zich om Gaza te steunen

In Ramallah, op de Westelijke Jordaanoever, is onze partner UHWC de straat opgegaan met als eis de eerbiediging van het recht op terugkeer van de Palestijnen, en de beëindiging van de bezetting.

In Jeruzalem protesteerden veel jongeren tegen het verhuizen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, zoals Amerikaans president Donald Trump aangekondigde op 6 december 2017. In Palestina en de rest van de wereld barstte spontane woede los en ontstonden hevige demonstraties. Trump volhardde en toonde klaar en duidelijk zijn steun voor Israël en zijn minachting voor het internationaal recht.

In België hebben velen onder ons solidariteit getoond met Palestina, en onze regering gevraagd actie te ondernemen tegen het bloedbad in Gaza. Er moet een einde komen aan de straffeloosheid van Israël. Er moeten sancties komen. Een militair embargo is noodzakelijk. Er moet een einde komen aan de bezetting.

 

Wil je solidair zijn met onze partner UHWC, doneer dan op onze actiepagina Solidarté/Solidariteit avec/met Gaza.

Doe een gift

 

Politieke actie is even hard nodig. Daarom moedigen we iedereen aan om zich aan te sluiten bij solidariteitsbeweging intal. Zo versterk je hun campagnes en slagkracht om een boycot van Israël van onze regering af te dwingen.

3507 keer gelezen