04/12/18

Palestina: Een veilige plek voor jongeren creëren

Onze partners in Palestina zetten zich in om jongeren samen te brengen, sterker te maken en hun gemeenschap te mobiliseren voor het recht op gezondheid. Maar jongeren organiseren in Palestina is niet vanzelfsprekend. Ook in 2018 intimideerde en arresteerde het Israëlische bezettingsleger verschillende jongerenleiders. Sommigen worden vastgehouden zonder aanklacht, zonder proces en voor onbepaalde duur. Het creëren van een veilige plaats voor jongeren is daarom een belangrijke uitdaging voor onze partners.

“Wanneer jongerenleiders gearresteerd worden, heeft dat een impact op de andere jongeren en het functioneren van de bewegingen waarin ze actief zijn”, legt Suha, medewerkster bij Bisan uit. “Sommigen krijgen schrik om zich te engageren. Ook het vormen van nieuwe leiders kost tijd, energie en moed.”

Maar hoe zorg je voor een veilige plaats voor jongeren onder militaire bezetting?

Suha: “Sociale media zijn een belangrijke kanaal voor jongeren om zich te organiseren en mobiliseren. Maar Israël gebruikt diezelfde sociale media om jonge activisten te volgen. Daarom zullen we workshops organiseren over hoe jongeren het die media goed kunnen gebruiken.”

Daarnaast helpen onze partners de jongeren om zich te organiseren in een coalitie voor en door jongeren. Het is een veilige plek waar jongeren zich vrij kunnen praten over wat ze denken zonder angst om beoordeeld te worden of in gevaar te komen door hun engagement. “Een van de meisjes die deelnam aan een workshop vertelde me dat de vrijheid die ze ervaart in de jongerencoalitie haar in staat stelt om de bezetting in haar dagelijks leven te verdragen.”

552 keer gelezen