19/02/16

Partners voor het recht op gezondheid verenigen zich in Brussel

Van 21 tot 27 februari ontvangt G3W hoog bezoek. Vertegenwoordigers van al onze partners zijn dan in Brussel om te leren van elkaars ervaringen in de strijd voor het recht op gezondheid. Wat is er verwezenlijkt? Wat kan nog beter? En wat zijn de plannen?
Ik kijk er naar uit om opnieuw met de andere organisaties samen te werken aan de nieuwe plannen. Ik ben ook benieuwd om te ontdekken hoe G3W in België met sociale bewegingen werkt aan het recht op gezondheid.

Met zijn partners uit de Filipijnen, Congo en Palestina werkte G3W de afgelopen jaren aan een programma om sociale bewegingen te versterken voor het recht op gezondheid. Eind februari komen ze samen om de resultaten op te lijsten en om aan elkaar te tonen wat ze uit al deze ervaringen geleerd hebben. Dit leren is grensoverschrijdend.

De context in de Filipijnen mag dan heel anders zijn dan die in Congo of Palestina, vaak zijn er opvallende overeenkomsten in de manier waarop in deze landen wordt gewerkt aan empowerment voor het recht op gezondheid. Zo zijn de partners in Palestina en Congo allebei sterk gericht op werken met jongeren. Zowel de Palestijnen als de Filipijnen hebben te maken met checkpoints en met militarisering. Het omgaan met vrouwenrechten en genderverschillen verloopt dan weer heel anders in de Filipijnen dan in Congo. Genoeg onderwerpen dus waarover de G3W-partners met elkaar in discussie kunnen gaan en van elkaar kunnen leren. Er zijn ook campagnes die internationaal gevoerd moeten worden. Denk aan de strijd rond het klimaat of tegen onrechtvaardige vrijhandelsakkoorden, dat zijn geen thema's die maar één land aangaan.

De deelnemers kijken er in ieder geval al naar uit, Jehan van onze partner UHWC uit Gaza zal er helaas niet fysiek bij kunnen zijn. Ze kreeg van België geen visum. Ze zal in ieder geval aan bepaalde sessies meedoen via Skype: “We doen ons uiterste best, want we willen deze ontmoeting voor geen geld missen.”

Zuiderse kijk op Belgische sociale bewegingen

Een van de voorbereiders aan het programma: "Natuurlijk sluiten we ons geen hele week op in de vergaderzaal, dat zou zonde zijn van de vele kilometers die de deelnemers afleggen. We geven hen daarom de kans om enkele Belgische sociale bewegingen te leren kennen en we laten hen zien welke activiteiten G3W hier in België ondersteunt. Zo organiseren we samen met studentenbeweging Comac een avond rond gender in Louvain-la-Neuve. De artsenpraktijk van Geneeskunde voor het Volk in Seraing nodigt medewerkers van gezondheidscentra uit om met Palestijnse en Filipijnse partners in discussie te gaan over gezondheidszorg. De Filipijnengroep van Intal in Brussel organiseert een avond rond mensenrechten, klimaat en de presidentsverkiezingen die er binnen enkele maanden aankomen. Met alle deelnemers trekken we ook een dag naar de haven van Antwerpen, om van daaruit de sociale strijd te illustreren die hier in België heeft plaatsgevonden en overigens nog steeds bezig is."

Obeth vertegenwoordigt de Filipijnse vrouwenorganisatie Gabriela waar G3W al jarenlang mee samenwerkt: “Ik kijk er naar uit om opnieuw met de andere organisaties samen te werken aan de nieuwe plannen. Ik ben ook benieuwd om te ontdekken hoe G3W in België met sociale bewegingen werkt aan het recht op gezondheid”.

Stay tuned...

Wil je meer weten of deelnemen aan één van deze activiteiten? Neem dan zeker een kijkje in de agenda of contacteer Lars (lars@vivasalud.be). Je kan de partnerontmoeting ook volgen via Facebook en Twitter en uiteraard brengen we achteraf verslag uit op de G3W-site.

 

2955 keer gelezen