11/04/12

Speculeren op voedsel

Speculatie met voedsel is niet echt een nieuw fenomeen. Grootgrondbezitters, handelaars en grote bedrijven kopen voedsel op na de oogst om het later terug op de markt te brengen. Naargelang ze een monopoliepositie hebben, kunnen ze op dat moment natuurlijk de prijzen naar hun hand zetten.
The dotcoms vanished at the end of 2001, the stock market soon after, and the U.S. housing market in August 2007. As each bubble burst, large institutional investors moved into other markets. (Olivier De Schutter, Bijzondere VN-Rapporteur))

Overheden hebben daarom in het verleden zelf stocks aangelegd om te vermijden dat de prijzen te hoog zouden oplopen op het moment dat het voedsel schaars wordt. Onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank werden dergelijke overheidsprogramma's echter afgebouwd.

Tegenwoordig wordt er echter massaal en op veel grotere schaal met voedsel gespeculeerd. De handel in voedsel was decennialang gereglementeerd om speculatie te voorkomen maar tijdens de jaren '90 werden in de Verenigde Staten de restricties opgeheven.

Door de toenemende economische crisis gaan financiƫle speculanten op zoek naar nieuwe investeringsmogelijkheden. Vooral sinds het begin van de jaren 2000 en de huizencrisis in de Verenigde Staten wordt zwaar ingezet op voedsel. Er wordt niet alleen voedsel opgekocht om het later aan een hogere prijs te verkopen maar ook creatievere vormen van speculatie geraken in zwang. Zo gaat men bijvoorbeeld contracten sluiten om een bepaalde hoeveelheid voedsel in de toekomst op te kopen tegen een prijs die wordt afgesproken op het moment dat de deal wordt gesloten. Dat kan veel geld opleveren als de marktprijs intussen de hoogte ingaat. Dit soort van speculatie zou tussen 2006 en 2011 gegroeid zijn van 65 miljard dollar tot 126 miljard dollar. Zo'n 60% van de graanhandel zou vandaag onder controle staan van investeringsfondsen.

Het effect van dit vrij recente fenomeen is omstreden maar grote ngo's zijn ervan overtuigd dat speculatie een belangrijke rol speelt in de stijging van de voedselprijzen. Die luisteren steeds minder naar de wet van vraag en aanbod. De prijs van voedsel op de wereldmarkt wordt onberekenbaar onder de invloed van de investeringsfondsen. De consumenten zijn het slachtoffer, maar ook de kleine producenten die zich niet kunnen wapenen tegen de grillen van de markt

 

Meer uit dossier Voedselsoevereiniteit

11/04/12
Nooit eerder in de geschiedenis waren er meer mensen met honger dan in de laatste jaren. Hun aantal schommelt rond de 1 miljard.
11/04/12
Foto: IFRC on Flickr (CC BY-NC-ND 2.0) http://www.flickr.com/photos/ifrc/3099606131/
De laatste decennia is er veel veranderd in de manier waarop aan landbouw gedaan wordt.
11/04/12
Kort na de dekolonisatie, zo'n 50 jaar geleden, hadden de ontwikkelingslanden een handelsoverschot in landbouwproducten van zo'n 1 miljard dollar.
11/04/12
De laatste decennia is de hele voedselindustrie geconcentreerd bij enkele enorme multinationals.
11/04/12
Momenteel wordt slechts de helft van 's werelds graanproductie rechtstreeks aangewend voor menselijke consumptie. Enerzijds worden landbouwproducten meer en meer gebruikt voor dierenvoeding.
11/04/12
Speculatie met voedsel is niet echt een nieuw fenomeen. Grootgrondbezitters, handelaars en grote bedrijven kopen voedsel op na de oogst om het later terug op de markt te brengen.
11/04/12
De volksbeweging in Noord en Zuid schuift voedselsoevereiniteit naar voor als het antwoord op de chronische voedselcrisis.
8283 keer gelezen