26/03/19

Steun Virginia's strijd voor een sterke publieke gezondheidszorg in de Filipijnen

In de Filipijnen zijn 6 op 10 ziekenhuizen privé. En dat aantal kan nog stijgen. Want de regering zet de Filipijnse gezondheidszorg in de etalage. Daarom voeren we al lang actie tegen de privatisering van publieke ziekenhuizen. De komende maanden zijn cruciaal.
Geen geld hebben voor de bevalling, dat is ondraaglijk!

Onze lokale partnerorganisaties hielden de voorbije jaren de privatisering van twee publieke ziekenhuizen in Manilla tegen, of voorlopig toch. Het Fabella-hospitaal, een materniteit, en het Orthopedisch hospitaal zijn beide de enige uitweg voor vele arme Filipino's. Meer en meer mensen zoals Virginia zien de resultaten van de manifestaties en protestacties die levens kunnen redden.

Steun Virginia, doe een gift

Virginia: “De voorbije jaren nam ik deel aan de manifestaties voor het behoud van het openbare Fabella-hospitaal. Waarom? Omdat ik een vrouw ben en moeder. Geen geld hebben voor de bevalling, dat is ondraaglijk! Thuisbevallingen zijn verboden en dus moeten we wel naar een ziekenhuis gaan. Omdat we geen geld hebben is Fabella onze enige optie. Als de regering het nu wil verkopen aan een privébedrijf, waar moeten we dan heen?"

"Ik twijfelde geen seconde toen ik de vraag kreeg om deel te nemen aan een protestactie voor het hospitaal. Toen ik later hoorde dat de poging van de regering om het ziekenhuis te verkopen mislukt was, kon ik m'n vreugde nauwelijks de baas. Onze protestactie heeft vruchten afgeworpen!”

De komende maanden zijn cruciaal.

Dankzij mobilisatie en lobbywerk slaagde onze partner er vorig jaar in om een wetsvoorstel te laten goedkeuren door het Huis van Afgevaardigden tegen de privatisering van publieke ziekenhuizen. Een belangrijke overwinning, maar slechts de eerste van verschillende stappen voor het voorstel wet wordt.

Op 13 mei zijn er verkiezingen in de Filipijnen, waarbij nieuwe volksvertegenwoordigers en senatoren verkozen worden. Zullen zij het wetsvoorstel steunen? We geven de strijd niet op. Samen met de lokale partnerorganisaties blijven we actie voeren om het recht op gezondheid hoog op de politieke agenda te houden.

Steun jij Virginia in haar strijd voor een sterke publieke gezondheidszorg?

  • Met 25 euro kunnen onze partners spandoeken voor een actie maken
  • Met 50 euro kan een gezondheidsactivist een training volgen om voor een publiek te spreken
  • Met 100 euro kunnen 75 activisten uit de buitenwijken van Manilla deelnemen aan een protestactie aan het Ministerie van Gezondheid (transportkosten)
  • Met 250 euro betaalt onze partner een projectcoördinator die de campagne opvolgt en een team van medewerkers en vrijwilligers aanstuurt

Ik doe een gift

 

Meer over dit onderwerp

25/03
Aissa Naranjo is huisarts in Havana, Cuba.
25/03
Elk mens heeft recht op gezondheid. Toch hebben zeker 400 miljoen mensen in de wereld geen toegang tot één of meer essentiële gezondheidsdiensten.
25/03
In een tijd waarin private spelers steeds meer een markt zien in het gezondheidssysteem, vinden wij het belangrijk om de publieke gezondheidszorg te verdedigen en promoten. Waarom?
1088 keer gelezen