07/12/18

Thérèse keert terug naar Congo voor Viva Salud

Een week geleden verwelkomden we een nieuwe collega bij Viva Salud. Vanaf januari gaat Thérèse Kilensele Muwele aan de slag als coördinatrice van ons landenkantoor in Kinshasa. Daar zal ze werken met onze partners Etoile du Sud en CODIC. Ze vervangt Lies Busselen, die aan een nieuw avontuur begint, maar dicht bij Viva Salud blijft door haar inzet voor bewegingswerk in België en Congo.
We moeten optimistisch blijven en geen twijfel laten bestaan over het uiteindelijke doel: de maatschappij veranderen en deelnemen aan de opbouw van een beter systeem. Samen zullen we slagen.

Je gaat binnenkort naar Kinshasa om er te wonen en te werken. Wat overtuigde je?

Thérèse: “Ik ben Congolese van origine en heb lang in het land gewoond. Daarna verhuisde ik naar België voor mijn studies en doctoraat in milieubeheer.

Toen ik in Congo woonde, was ik getuige van de vele ongelijkheden die mijn familie en omgeving hebben meegemaakt. Het heeft de manier waarop ik dingen zie volledig veranderd en het heeft mijn bewustzijn van de wereld om me heen gevormd.

Ik wil bijdragen en meewerken aan de verandering van het huidige systeem dat te veel ongelijkheden tussen mensen creëert, of dat nu in Congo, België of elders in de wereld is. Werken voor Viva Salud en met onze partners zal mij in staat stellen om actief te zijn en deel te nemen aan de strijd voor een meer rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.”

Kende je Viva Salud al? Wat trok je aan?

Thérèse: “Om eerlijk te zijn, nee [lacht]. Toen ik de vacature zag, nam ik een kijkje op de website en kon ik me meteen aansluiten bij de visie en missie van Viva Salud.

Zoals ik al zei, heb ik me gespecialiseerd in milieumanagement. Dat is een sociale determinant van gezondheid omdat het het welzijn en de goede gezondheid van mannen, vrouwen en kinderen over de hele wereld beïnvloedt. Toen ik aan mijn studie begon, wilde ik de maatschappij veranderen en de oorzaken van ongelijkheid bestrijden.

Met Viva Salud zal ik werken aan de verwezenlijking van dit doel.”

Hoe zie je jouw rol als vertegenwoordiger van Viva Salud in Congo?

Thérèse: “Ik ben hier niet om het Zuiden een visie op te leggen die ik in het Noorden heb geleerd. Integendeel, ik zie mezelf als een actor van verandering naast onze partners en gemeenschappen. Ik zal Etoile du Sud en CODIC steunen en versterken in hun strategie die uitgaat van rechten en in hun werkmethoden met de gemeenschappen, zodat ze zich kunnen organiseren om hun rechten op te eisen en de veranderingen die ze graag zouden zien in de Congolese samenleving te kunnen realiseren.”

Dat zal een echte uitdaging zijn. Wat motiveert je als je problemen ondervindt?

Thérèse: “Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het leven is niet gemakkelijk. We moeten optimistisch blijven en geen twijfel laten bestaan over het uiteindelijke doel: de maatschappij veranderen en deelnemen aan de opbouw van een beter systeem. Samen zullen we slagen.”

Heb je een boodschap voor de mensen die Viva Salud en de partners in de Congo steunen?

Thérèse: “Ik moedig hen aan om ons te blijven steunen, met alle middelen die hen ter beschikking staan. Of het nu gaat om mobilisatie binnen bewegingen in België of om regelmatige financiële steun, elk gebaar heeft waarde en helpt ons om samen te bouwen aan de veranderingen die we willen.”

634 keer gelezen