12/06/19

Verkiezingen in de Filipijnen: aanval op kritische stemmen

In de Filipijnen vonden op 13 mei tussentijdse parlementsverkiezingen plaats. Met de resultaten verstevigt president Duterte zijn controle over de senaat. Beschuldigingen van grootschalige verkiezingsfraude lokten echter heel wat verontwaardiging en protest uit.

Al tijdens de verkiezingscampagne stelde Duterte alles in het werk om progressieve kandidaten te intimideren en in een negatief daglicht te stellen. Reden hiervoor is hun kritiek op zijn antisociale beleid zoals de zogenaamde oorlog tegen drugs waarbij al duizenden doden vielen, de krijgswet in Mindanao en plannen om de doodstraf opnieuw in te voeren. Een senaat waar Duterte het volledig voor het zeggen heeft, voorspelt ook weinig goeds voor de goedkeuring van het wetsvoorstel tegen de privatisering van publieke ziekenhuizen waar onze partners en progressieve gezondheidsorganisaties al vele jaren voor pleiten en mobiliseren.

Toch laten ze de moed niet zakken en zien ze de massale verontwaardiging over de verkiezingsfraude als een kans om, over ideologische en politieke verschillen heen, een grotere eenheid te smeden in de oppositie tegen het beleid van Duterte.

777 keer gelezen
Verkiezingen in de Filipijnen: aanval op kritische stemmen | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.