People's Health Movement: een wereldwijde beweging voor het recht op gezondheid

De People's Health Movement is een internationaal netwerk voor het recht op gezondheid dat vooral de basisbeweging uit het Zuiden vertegenwoordigt. De beweging is op dit moment al in meer dan 70 landen aanwezig, voornamelijk in  lage- en middeninkomenslanden. PHM strijdt voor een brede basisgezondheidszorg en wil de sociale, economische en omgevingsdeterminanten van gezondheid verbeteren.

Viva Salud is al lang actief in de People's Health Movement. Om echte verandering te realiseren, moeten we we ook op mondiaal niveau onrechtvaardige verhoudingen aanpakken. En dat is enkel mogelijk door een sterk netwerk op te bouwen waar solidariteit centraal staat. Het netwerk heeft activiteiten over de hele wereld en rekent op lidorganisaties om bepaalde taken op te nemen. Sinds 2013 neemt Viva Salud het financieel beheer op. Dat betekent dus dat we vanuit Brussel de fondsen beheren voor het hele netwerk.

Een handvest voor gezondheid

Gezondheid en mensenrechten moeten voorrang hebben op economische en politieke belangen.
De PHM schreef daarom een 'handvest van het volk voor gezondheid' waarin aan iedereen wordt opgeroepen om alle pogingen te steunen om het recht op gezondheid te doen nakomen en te eisen dat regeringen en internationale instellingen hun beleid en praktijk zo formuleren, invullen en uitvoeren dat ze het recht op gezondheid respecteren. PHM vraagt ook om volksbewegingen met een brede basis op te bouwen om regeringen onder druk te zetten om gezondheid en mensenrechten op te nemen in de nationale grondwet en wetgeving en tenslotte om de uitbuiting van de gezondheidsnoden van het volk omwille van de winst te bestrijden.

Dit handvest is gebaseerd op het perspectief van mensen wiens stem zelden of nooit wordt gehoord. Het moedigt mensen aan hun eigen oplossingen te ontwikkelen en plaatselijke autoriteiten, nationale regeringen, internationale organisaties en bedrijven verantwoordelijk te stellen. Door dit document te onderschrijven, wordt je zelf ook lid van de People's Health Movement.

Lees hier het volledige document

Een beweging voor gezondheid bouwen

Viva Salud en de People's Health Movement (PHM) ontwikkelden samen een interactieve handleiding. Ben je een student, academica/academicus of activist die op zoek is naar inspiratie en best practices van over de hele wereld? Dan zal je vast en zeker veel kunnen leren uit deze handleiding.

Ontdek de handleiding

8844 keer gelezen
People's Health Movement: een wereldwijde beweging voor het recht op gezondheid | Viva Salud

Fout

Er is onverwacht een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.