04/12/18

Help jij deze #SterkeVrouwen in hun strijd voor mensenrechten in 2019?

Wil jij met een gift het verschil maken? Dat kan! Lees het verhaal van Marie-Paul, Tala en Lengua, drie #SterkeVrouwen. Dankzij jouw steun staan ze klaar om een rol te spelen in hun gemeenschap en maken straffe vrouwen zoals zij het verschil in 2019.

Marie-Paul richt een genderdorp op in Lubumbashi

"We overtuigen jonge moeders om naar school te blijven gaan en leren hen hoe ze zelfstandig voor hun gezin kunnen zorgen."

“Vroeger durfde ik nauwelijks voor mijn mening uit te komen in het bijzijn van mannen. Tot ik een vorming volgde bij Etoile du Sud (de partner van Viva Salud). Ik besefte dat ik me als vrouw niet minderwaardig moet voelen. Vandaag leid ik een project waar ik jonge meisjes groenten leer oogsten. Dankzij ons project bloeien ze uit tot zelfstandige vrouwen die een bijdrage leveren aan de maatschappij.”

Marie-Paul is leerkracht en activiste in het 'genderdorp' Maendeleo Hewa-Bora in Katuba, een deelgemeente van Lubumbashi. Ze wil in 2019 heel Congo laten kennismaken met de genderdorpen.

Een genderdorp is geen fysiek dorp, maar een project waarin vrouwen, mannen, meisjes en jongens samen concrete initiatieven nemen om de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw te promoten. Jonge moeders worden overtuigd om naar school te blijven gaan en leren hoe ze zelfstandig voor hun gezin kunnen zorgen.

Met 200 euro help je Marie-Paul en Etoile du Sud een nieuw genderdorp op te starten.

IK STEUN MARIE-PAUL

 


Tala voert actie voor zuiver drinkwater in Palestina

"Het is belangrijk om te volharden in de strijd van ons volk tegen de bezetting en onze autoriteiten op hun verantwoordelijkheid te wijzen."

"Onze jongerenbeweging zet zich in voor de Palestijnse dorpen die het zwaar te verduren hebben onder de bezetting. We helpen bij de olijfpluk, het herstellen van verwoeste speelplaatsen of het planten van bomen. Het is belangrijk om te volharden in de strijd van ons volk tegen de bezetting en onze autoriteiten op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Zo zullen we de komende maanden campagne voeren voor zuiver drinkwater in het dorp Beit Our. Daarvoor is een waterzuiveringsstation nodig in bezet gebied. We willen er een symbolische case van maken en er Palestijnen uit andere steden op de Westelijke Jordaanoever voor mobiliseren."

Tala is actief als leidster van een coalitie van 20 jongerenbewegingen die honderden vrijwilligers mobiliseren in dorpen die geviseerd worden door het bezettingsleger of kolonisten. Onze partner Bisan ondersteunt deze bewegingen.

Sinds de beslissing van Donald Trump om de Amerikaanse ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem raast de nederzettingspolitiek nog harder door de Palestijnse gebieden. Maar Palestijnse jongeren volharden in hun strijd tegen de bezetting. Ze mobiliseren zich en organiseren symbolische acties. Hun ambitie in 2019 is groot: iedereen in Beit Our voorzien van gezond drinkwater. Daarvoor is een waterzuiveringsstation nodig in zone C, een gebied dat Israël volledig controleert.

Met 1.500 euro kan onze partner het transport betalen voor een grote gemeenschapsactie.
Met 375 euro organiseert onze partner een zomerkamp voor 20 jongeren georganiseerd.

IK STEUN TALA

 


Lengua komt op voor mensenrechtenverdedigers in de Filipijnen

Lengua haar man en vader werden valselijk beschuldigd van misdaden en gearresteerd. Ze ging tot de VN-Mensenrechtenraad om de zaak aan te klagen

“In haar oorlog tegen drugs viseert de Filipijnse regering ook mensenrechtenverdedigers en sociale activisten. Onder het mom van valse beschuldigingen arresteerden ze mijn vader die deelneemt aan de vredesonderhandelingen en mijn man die vakbondsactivist is. De medewerkers en leden van Karapatan (partner van Viva Salud) waren een grote steun voor mij en mijn familie. Dankzij hen kregen m'n vader en man medische en juridische hulp en kon ik hun zaak bepleiten op persconferenties en op internationale fora tot op de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Met de steun van Karapatan en de brede sociale beweging in de Filipijnen ben ik hoopvol dat er gerechtigheid komt voor mijn vader en man.”

Eleanor 'Lengua' de Guzman haar man en vader werden valselijk beschuldigd van misdaden en gearresteerd. Ze ging tot de VN-Mensenrechtenraad om de zaak aan te klagen.

Karapatan, de partner van Viva Salud in de Filipijnen, biedt slachtoffers van mensenrechtenschendingen juridische steun en staat hun familie bij in hun strijd voor gerechtigheid.

Met 450 euro kan Karapatan juridische steun bieden aan slachtoffers.
Met 730 euro kan Karapatan gevangenisbezoeken, persconferenties en manifestaties organiseren.

IK STEUN LENGUA

 

 


 

Marie-Paul, Tala en Lengua staan samen met tientallen andere #SterkeVrouwen te popelen om samen met onze partners in Congo, de Filipijnen en Palestina verder aan de slag te gaan in 2019. Kunnen ze op jouw dringende steun rekenen?

Doe een online gift of maak een overschrijving op BE15 0010 4517 8030 met de mededeling "Gift sterke vrouwen".

 

 

Vind je deze verhalen inspirerend? Deel ze met vrienden!

 Wil je het werk van onze partners structureel steunen met een maandelijkse gift? Word dan bondgenoot van Viva Salud. Ga naar vivasalud.be/bondgenoot of bel Jasper op 02/209 23 65.

Brunch talk met Lengua

We nodigen je ook graag uit op onze brunch ten voordele van deze vrouwen. Lengua uit de Filipijnen is onze speciale gast dan. Afspraak op zaterdag 15 december van 10u30 tot 13u30 in de Spiegelzaal in De Markten, Oude Graanmarkt 5 – 1000 Brussel. Schrijf je hier in.

1817 keer gelezen