Toegang tot gezondheidszorg

Er bestaan enorme ongelijkheden in gezondheid tussen arm en rijk, tussen ontwikkelingslanden en rijke landen. Ontwikkelingslanden dragen 84% van de ziektelast wereldwijd. Vooral de armen sterven aan ziekten die makkelijk zouden kunnen voorkomen worden. Toch hebben de meest kwetsbare mensen met de grootste gezondheidsnoden de minste toegang tot gezondheidszorg.

Toegang tot basisgezondheidszorg van goede kwaliteit voor iedereen is een fundamenteel onderdeel van sociale bescherming wereldwijd. Maar zowel de Europese Unie als regeringen in onze partnerlanden promoten een gezondheidsbeleid van commercialisering, die de toegang tot gezondheidszorg voor kwetsbare bevolkingsgroepen belemmert. Bovendien werken handel- en investeringsakkoorden deze commercialisering van gezondheidszorg verder in de hand, zoals het Handel In Diensten Akkoord (TISA), vandaag in onderhandeling door de Europese Commissie.

Nochtans bestaan alternatieve systemen die een goede gezondheidszorg voor iedereen kunnen garanderen. Zijn er voorbeelden van landen die met weinig geld universele gezondheidszorg en een goede volksgezondheid hebben verwezenlijkt?

Een antwoord op deze en andere vragen vind je in dit dossier.

 

Universele gezondheidszorg

De People's Health Movement, een internationaal netwerk voor het recht op gezondheid waar G3W lid van is, maakte een animatiefilmpje over Universele Gezondheidszorg en welke alternatieve systemen ons kunnen helpen om het recht op gezondheid te garanderen voor iedereen.

Meer uit dossier Toegang tot gezondheidszorg

11/10/16

Op 20 september waren er acties in Brussel tegen de vrijhandelsakkoorden tussen Europa en de VS en Canada.

06/07/16
Na de mobilisatie van de leerkrachten begin dit jaar, is het vandaag de Palestijnse bevolking die de straat opgaat om haar ongenoegen te uiten over het sociale zekerheidsbeleid van de Palestijnse Auto
02/06/16
De EU onderhandelt met de Filipijnen over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat we dit slechts 'per ongeluk' te weten kwamen, getuigt alvast van weinig goeds...
22/04/16
De internationale handelsregels bepalen in grote mate het binnenlands beleid. In deze paper nemen we ze onder de loep en onderzoeken hun impact op gezondheid.
09/05/16
health not for sale
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet echt worden hervormd, vindt de People's Health Movement waar G3W deel van uitmaakt.
07/04/16
still uit video Cuba-Filipijnen
Op Wereldgezondheidsdag stond beleidsmedewerker Julie Steendam van G3W (in een artikel in de Knack) stil bij het feit dat net de meest kwetsbare mensen de minste middelen hebben voor een degelijke gez
07/04/16
Vind jij de 10 verschillen? Cuba en de Filipijnen: twee ontwikkelingslanden en toch zo'n groot verschil in het gezondheidssysteem. Hoe verklaar je dat?
26/01/16
PHM activists preparing WHO-meeting Geneva

Indrukken uit Genève van G3W-collega Julie Steendam. Ze woont daar momenteel de vergaderingen bij van het uitvoerend orgaan van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de VN.

14/12/15
screenshot video
Als het grootste handelsblok in de wereld, heeft de EU sterke interesse in de markten van ontwikkelingslanden. Ze verkondigt dat vrijhandelsakkoorden win-win zijn: goed voor iedereen.
18/11/15
Linda
Linda Mashingaidze-Shuro is regiocoördinatrice Afrika voor de People's Health Movement en legt in dit filmpje uit waarom we voor sociale bescherming moeten strijden.
12/11/15
Het Belgische middenveld onder de koepel van 11.11.11. roept op voor Sociale Bescherming voor iedereen, wereldwijd.
05/11/15
Foto: Reuters, 11.11.11.

Drie vierde van de wereldbevolking heeft onvoldoende toegang tot sociale bescherming. Maar wat betekent dat?

27/10/15
Geheel rechts: Linda Mashingaidze-Shuro
Linda Mashingaidze-Shuro, Zuid-Afrikaans gezondheidsactiviste, was een week te gast bij G3W. Tijd genoeg voor een boeiend gesprek over haar visie op sociale bescherming.
19/09/14

Na 50 jaar universele gezondheidszorg op Cuba zijn experten het erover eens dat de meeste Cubanen toegang hebben tot kwalitatieve gezondheidszorg.

20/08/14
In september neemt Europa opnieuw plaats aan de onderhandelingstafel voor een verregaand handel- en investeringsakkoord in diensten, genaamd "TISA".
29/07/14
foto: Corporate Europe Observatory
Europa volgt in ontwikkelingslanden een agenda van privatisering van diensten, ook al vergroot dit de ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg.
16/07/14
Na 50 jaar universele gezondheidszorg hebben de meeste Cubanen toegang tot een kwalitatieve gezondheidszorg. De levensverwachting in Cuba is 78 jaar, net onder het gemiddelde in de VS.
17/06/14
Vandaag bevallen in de Filipijnen nog steeds 28 vrouwen op 100 zonder enige hulp, een situatie die een schrijnend gebrek aan toegang tot gezondheidszorg toont.
10757 keer gelezen