Vorming: participatief vorming geven

Je wil zelf een vorming geven in je organisatie, vereniging of aan je medestudenten, maar je weet niet goed hoe je dit moet aanpakken? Volg dan deze vorming en download de handleiding onderaan.

Deze vorming duurt één dag. Je krijgt er tips & tricks over het geven van een vorming aan een groep, je maakt kennis met verschillende hulpmiddelen en participatieve methodes om vormingen te geven en groepen te animeren. We bekijken ook enkele technieken om een vorming te evalueren.

Voor wie is deze vorming bedoeld?

Ben je geëngageerd, actief in een organisatie en zet je je in voor een betere wereld? Wil je graag je engagement en enthousiasme overbrengen aan een groep maar ben je nog op zoek naar een leuke manier om dit te doen?
Ben je groepsverantwoordelijke bij een sociale organisatie, actief in een studentenorganisatie of verantwoordelijke voor een campagne? Dan is deze vorming zeker iets voor jou!

Wat leer je op deze vorming?
  • In deze vorming krijg je de nodige technieken en hulpmiddelen om een actieve en participatieve vorming te geven. (groepsdynamiek, evalueren van de verwachtingen, animatie van workshops, evaluatie, etc.)
  • Je leert ook hoe je zelf werkt aan een 'participatieve houding' als begeleider. Dit wil zeggen dat je luistert naar anderen, anderen respecteert, alle deelnemers betrekt en dat je creativiteit aanmoedigt.
  • Je leert hoe je verworven expertise kan overbrengen via een vorming (over een land, een thema, etc)

Tijdens de vorming krijg je een inleiding in de theorie rond participatieve methodes en gebruiken we ook een gediversifieerde pedagogische aanpak. We gaan in discussie over de verschillende technieken en je kan ervaringen uitwisselen met de andere deelnemers.

Handige hulp om je deelnemers echt bij een vorming te betrekken

Je wilt als trainer meer participatie van je deelnemers? We hebben ook een praktische gids voor je gemaakt met handige praktijktips en voorbeelden hoe je een vorming organiseert en je deelnemers activeert.

Hoe krijg je je cursisten actief en hoe houd je ze bij de les? Het 'geheim van de smid' is dit: zorg voor voldoende uitdaging en voor actieve participatiemogelijkheden. Zó bouw je samen aan kennis, inzicht en vaardigheden.

Maak je de expertise en ervaring van je deelnemers tot uitgangspunt van je vormingsaanbod, dan blijven ze geen waarnemer of consument maar worden ze participant van je training. Zo haal je het maximum uit een opleiding!

Onze handleiding gaat enkel over de educatieve aspecten van je training, niet over logistiek, registratie, kosten en benodigde apparatuur. Maar onze handleiding zit wel boordevol tips over evaluatie- en animatietechnieken.

Een training voorbereiden? Check onze handleiding! De pdf van 36 pagina's van deze train-the-trainer-handleiding vind je via een klik op het plaatje hieronder.

20307 keer gelezen