Union of Health Work Committees

De Union of Health Work Committees (UHWC)  is een zusterorganisatie van de Health Work Committees (HWC). Beide organisaties zijn partners van G3W en vertrekken van dezelfde visie in missie. HWC is actief in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever. UHWC is actief in Gaza en heeft 4 medische centra, 1 dagcentrum en een hospitaal, maar organiseert ook culturele activiteiten voor jongeren.

Beide organisaties werden opgericht als één organisatie in 1985 met als doel de gezondheid van de Palestijnen te verbeteren en sanitaire voorzieningen herop te bouwen na jarenlange Israëlische bezetting. De politieke realiteit maakte het hen echter zo moeilijk om samen te werken dat ze in de praktijk verplicht werden om zich in twee verschillende organisaties te splitsen. Ondanks deze opsplitsing blijven beide organisaties hun werk op elkaar afstemmen en delen ze nog steeds dezelfde missie en visie.

UHWC en HWC werken aan het recht op gezondheid voor iedereen via empowerment en via de versterking van capaciteiten van de gemeenschappen zodat ze zelf voor hun rechten kunnen opkomen. De zusterorganisaties zetten zich in voor algemeen, fysiek, sociaal en mentaal welzijn van alle Palestijnen, wat hun afkomst, politiek, sociaal of religieus statuut ook is.

De Union of Health Work Committees (UHWC) stelt meer dan 400 gezondheidswerkers, techniekers, administratieve bedienden en andere profielen te werk. 61% van de werknemers zijn vrouwen. Meer dan 380,000 palestijnen kunnen jaarlijks rekenen op de brede gezondheidszorgen van deze organisatie.
In 4 gezondheidscentra werden ook culturele centra opgericht voor kinderen, jongeren en vrouwen. Deze centra zijn verspreid over de Gazastrook (van Noord naar Zuid: Beit Hanoun, Jabalia, Al Nusirat en Rafah). Op deze manier werken ze aan de ontwikkeling van hun talenten en capaciteiten op cultureel en sociaal vlak. Zo kunnen ook jongeren een actieve rol opnemen in hun gemeenschap.

Bekijk hier een filmpje van de activiteiten van UHWC in 2014:

 

Jongeren leren de problemen en noden van hun gemeenschap te analyseren. Ze leren hoe ze eisen formuleren naar hun lokale regering toe om projecten op te richten die hun levensomstandigheden kunnen verbeteren. UHWC organiseert regelmatig opleidingen voor leiderschap voor vrijwilligers. Sommige jongeren worden actief bij UHWC, anderen nemen een engagement op bij een andere sociale organisatie.

Medische zorgen in oorlogstijd

In de zomer van 2014 werd Gaza opnieuw zwaar onder vuur genomen door Israël. Het Al-Awda ziekenhuis van UHWC kreeg het zwaar te verduren. Over heel het noorden van de Gazastrook was dit het enige hospitaal met een kraamafdeling. UHWC kampte met een tekort aan medicatie en brandstof. Brandstof was voor het ziekenhuis onmisbaar om de klok rond te kunnen werken (stroomstoringen duurden ongeveer 12 uur per dag). G3W deed een oproep voor noodhulp en hielp medische zorgen in de Gazastrook te garanderen voor de duizenden slachtoffers. Er werd in totaal zo'n 65.000 euro ingezameld.

 

8779 keer gelezen